Fable Yazıları — Fable, Project Ego ve Bir Takım Detaylar

Bedirhan Bal
6 min readMay 27, 2020

--

2004 yılında “En İyi Rol Yapma Oyunu, RPG Oyunların Sonraki Seviyesi” şeklinde Xbox’a çıkan ve birçok konuda kendine has özellikler barındıran özel bir oyun Fable. Sonraki yıl PC’ye Fable: The Lost Chapters ismi ile ilk oyunun sonuna hikaye olarak bir devam ekleyerek gelmişti. 2014 yılında ise mevcut oyunun Unreal Engine desteği ile elden geçirildiği remastered versiyon olan Fable Anniversary ile bize güzel bir mazi yaşatmıştı.

Fable’ın kendine has evreni Albion’da gezilen yerler, yapılan görevler her dakika oyuncuyu kendisine bağlar şekilde.

SPOİLER UYARISI VE TAVSİYE!

Steam sayfası için: Tıklayınız

Bu yazı Fable’ı inceler nitelikte bir yazı değildir ve içerisinde spoiler yer alacaktır. Bu sebeple eğer oyunu oynamadıysanız ve RPG oyunlara karşı ilginiz var ise size şiddetli tavsiyem bu yazıyı şimdilik daha sonra okumak için bir yerlere kaydedip okumayı burada bırakmanız, sonrasında ise Fable: The Lost Chapters’ın grafikleri daha güncel versiyonu olan Fable Anniversary’i edinip oynamanızdır. Bu tarih itibariyle oyunun Steam’deki indirimsiz fiyatı 55 TL fakat Steam dönem indirimleri gibi bir takım indirimler ile fiyatı 10 küsür liralara kadar düşebiliyor. Karar sizin.

Gidenlere görüşmek üzere diyorum. Kalanlarla ise devam edebiliriz, buyurun efendim.

Bu yazıda Fable’ın hangi aşamalardan geçerek Fable halini aldığı ve geliştiricilerin bahsettiği bir takım oyun ile ilgili detaylar yer alacaktır. Başlık olarak sıralarsak:

- Fable’dan Öncesi — Project Ego
- Project Ego’dan Öncesi — Wishworld
- Ekstra

Fable’dan Öncesi — Project Ego

Fable başından beri Fable olmak üzere düşünülmemişti. Geliştiricilerin aklında bir RPG oyun vardı fakat bazı detaylar bakımından biraz daha farklı fikirler içeriyordu. Fable oyununun planlanan öncesi aslında Project Ego ismi ile duyurulan bir oyun idi. Project Ego’ya Fable’ın betası da diyebiliriz.

Fable Öncesi, Project Ego

Project Ego’nun bizlere sunmayı vaat ettikleri ile Fable’ın bize sundukları oldukça benzer görünüyordu. Eylemlere göre iyi veya kötü olabilme, kasabadakilerin bizim eylemlerimize göre tepkileri, savaştığımızda aldığımız yaraların kalıcılığı, yaşlanma ve bunun gibi birçok konuda Fable’ın bu oyun üzerine yapıldığını niteler cinsten özellikleri barındırıyordu. Daha doğrusu vaat ediyordu.

Project Ego’yu Fable’dan ayıran en önemli fark kasaba ve diğer mekan tasarımlarıydı. Ekran görüntüleri ve videolara bakınca belli başlı farklı tasarımlar görünüyor. Ayrıca geliştiriciler Fable’ın aksine haritalar arasında bir yükleme ekranı olmadan neredeyse tamamen tek bir açık dünya yapmayı düşünüyorlardı.

Fable’ın level tasarımcısı ve Project Ego’da da çalışan lionbum’ın paylaştığı ekran görüntüleri:

Project Ego
Project Ego’da yer alan bir yer
Project Ego’da yer alan bir haydut kampı girişi
Project Ego’da Oakvale Kasabası
Project Ego’da Bowerstone Şehri
Project Ego’da karakter tasarımı. Fable ile neredeyse aynı görünüyor. Sağdaki karakteri tanıdınız mı? Evet. Kendisi, Fable serisinde Guildmaster oluyor.

Project Ego, hikayenin başlangıcı olarak da farklılıklar içeriyordu. Hikaye, 15 yaşlarında olan karakterimizin çalışmak için gönderilmesi ve karakterin döndüğünde hiç kimseyi bulamaması ile başlıyordu. Eve geldiğimizde ailemizin kaçırıldığı ve köpeğimizin kapıya çivilendiğini görüyorduk. Ailemizi kimin ne sebeple kaçırdığını öğrenmek için başladığımız bu hikaye Fable’daki ile benzer olarak Albion’ı kurtarmamız ile son buluyordu. Tabi oynayabilseydik…

Project Ego’dan Öncesi — Wishworld

Fable öncesi bir proje olur da Project Ego öncesi bir proje olmaz mı? Tabii ki olur. Fable’da creative director pozisyonunda görevli Dene Carter’a göre, her şeyden önce akıllarında Wishworld adında bir oyun yapmak vardı. Wishworld bir takım detaylar ile kendinden sonraki projelerinde yer almayacak farklar içerecekti. Bu oyunda karakterin büyü yoluyla doğaya etkisi ve şekillendirmesinin oyunun temel mekaniklerinden birisi olması planlanıyordu. Örneğin boş bir alanı yeşillendirmek ve orada bir orman oluşmasını sağlamak veya yer altından lavayı çıkartıp, küçük dağları volkana çevirebilmek veya bir göl yaratıp bu gölü avantajımıza kullanabilmek gibi oyuncunun oyun stiline göre bir sürü seçenekleri içerecekti. Tüm bunları oyunun bize sundukları ile alakalı olarak yapabilecektik.

İşte 2000 senesindeki Wishworld’ün erken yapım aşamasındaki ekran görüntüleri:

Bu ekran görüntüleri Wishworld’ün oldukça erken aşamalarından olduğu için bir şey anlamak ve teoride Wishworld’ün olmak istediği hali ile karşılaştırmak oldukça zor.

Wishworld’de Bowerstone Şehri. Bu ekran görüntüsü aynı zamanda Wishworld’ün, Project Ego projesinin ve Fable’ın kaynağı olduğunu da kanıtlıyor.

Wishworld ile alakalı son olarak Dene Carter’a göre oyunun bu tarzı sayesinde birbirinden oldukça farklı bir sürü dünyalar ve oynayışlar olabilecekti. Fakat oyun yayıncıları bu proje ile ilgilenmelerine rağmen günün sonunda hiçbiri tam anlamıyla hareket geçmemişti. Bu sebeple ekip oyunu değiştirmek ve Project Ego’ya çevirmek durumda kalmıştı.

Ekstra

Fable, ilk olarak Big Blue Box adlı bir oyun stüdyosu tarafından yapılmaya başlanmıştı. Kuruculardan birisi yukarıda da adı geçen Dene Carter idi. Daha sonrasında Lionhead oyun stüdyosu Fable gelişiminde Big Blue Box’a yardımcı oldu ve sonrasında iki firma oyunun gelişimini hızlandırmak adına birleşti. Bu süreçte birçok geliştirici oyuna katkıda bulundu. Ted Timmins bunlardan birisiydi. Kendisi ilk Fable oyununun son aşamalarında ekibe katıldı, testing ve bölüm dizaynında görev aldı. Fable Anniversary geliştirilmesinde de birçok görevde bulunmuştu kendisi.

Ted Timmins’ın anlatıklarından Fable ve Fable Anniversary ile ilgili bir takım ekstra bilgiler ve oyun hataları:

1. Fable Anniversary’e Yeşil Işık Yakan Video

2012 yılında Lionhead oyun stüdyosunda Creative Day adı altında ekip üyelerinin birkaç gün işleri ile alakalı istediklerini yapabildikleri bir etkinlik olmuştu. Ted Timmins ve bazı ekip üyeleri Fable 3 ve Fable: The Journey assetleri ve NPC’lerini kullanarak Fable 1'in remake versiyonunu yapmışlar. Ve yine kendisinin söylediğine göre Fable Anniversary gelişimi için yeşil ışık almalarının sebebi bu video olmuş.

Fable Anniversary’e yeşil ışık yakan video, iyi seyirler:

2. Ass Creed

Fable Anniversary ile oyuna achievement sistemi gelmişti. Ekip birçok güncel oyunda yer alan bu sistemi Fable Anniversary’e de eklenmişti. Oyunda yer alan bu achievementların her biri çeşitli göndermeler taşıyordu. Ass Creed bunlardan birisiydi.

Fable Anniversary Assassin’s Creed Göndermesi: Ass Creed

Çeşitli yollar ile bu tarz göndermeler eski olsun yeni olsun oyunlarda görebiliyoruz. Fable Anniversary’deki achievementların metnini yazan ve hazırlayan Ted Timmins imiş. İşin komik tarafı ise kendisinin şuan Ubisoft’ta çalışıyor olması.

3. Ters Dönme Bugı

Fable geliştirilirken ekip anlamadığı bir bug ile karşılaşmış. Testing ekibi sürekli bazı şeyleri ters dönmüş halde buluyorlarmış. Örneğin oyundaki crossbow, geliştirilme süresince neredeyse sürekli ters haldeymiş. Ekip bu soruna neyin neden olduğunu bulamamış, bu yüzden sorun ortaya çıktığında sürekli eşyaları düzeltmek zorunda kalmışlar.

Fable Anniversary’de görev tamamlanınca aşağıdaki gibi bir ekran çıkıyordu. Buradaki parşömen ilk oyundan alınmış. Bu parşömen aynı burada göründüğü gibi ilk oyunda da bug yüzünden ters kalmış. Fable Anniversary’de bu durum fark edilse de komik bir hatıra olması için bu haliyle bırakılmış.

Ayrıca göründüğü üzere parşömenin üzerinde ne yazdığı belli olmuyor. Çünkü bilerek bu hale getirilmiş. Hazırlayan kişi zamanında buraya aşırı uygunsuz şeyler yazmış. Umarım yüksek çözünürlüklü orijinal hali bir yerlerde yoktur diyor Ted Timmins.

Fable Anniversary, ilk oyundaki oyun motorunun Unreal Engine desteği ile yapılmasından dolayı benzer hataları içeriyormuş. Bu sebeple Fable ve Fable Anniversary’de kart oyununda kartları açarken kullanılan paranın üzerindeki terazi ters şekilde duruyor. Çünkü gözden kaçmış ve düzeltilememiş.

Son olarak Fable oyununda kullanılan oyun motoru Fable’a özel kalmış ve başka herhangi bir oyunda kullanılmamış. Böyle özel bir oyuna böyle özel bir durum da yakışırdı zaten.

Kaynak: Dene Carter, lionbum, Ted Timmins, Kynseed, Lionhead Studios, Fable Wiki, IGN

--

--

Bedirhan Bal

Mech. engineer, futurist-ish, cyclist, reader, single-player gamer. I should’ve written short bio but… It has been long than I expected.(That’s what she said)